De Amerikaanse defensie volgt gebruikers van de geheimenapp Whisper, die zeer populair is bij Amerikaanse soldaten die hun ongenoegen via de app uiten.

Dat meldt The Guardian na een bezoek aan het hoofdkantoor van Whisper. De app, die ook in Nederland beschikbaar is, laat gebruikers anoniem berichten plaatsen, maar gebruikt wel de locatie (tot 500 meter nauwkeurig) van de gebruikers om berichen te sorteren.

Whisper zou de locatiedata van individuele gebruikers opslaan, waaronder de locatiedata van gebruikers die de locatiefunctie hebben uitgeschakeld. Als zij de locatiefunctie hebben uitgeschakeld, wordt er gekeken naar de ip-adressen van wifi-netwerken waarmee het toestel verbindt.

De locatiedata zou via een doorzoekbare database worden gedeeld met de Amerikaanse defensie, waar berichten, locaties en tijdstippen aan gebruikers worden gekoppeld.

De Amerikaanse defensie toont interesse in Whisper omdat de geheimenapp populair is onder Amerikaanse soldaten. Zij gebruiken de app om hun ergernissen over het legen anoniem te uiten. Ook Whisper-gebruikers waarvan de locatiegegevens overeenkomen met de locatie van het Pentagon of de NSA worden gevolgd.

Route

Het is tevens mogelijk om bewegingen van Whisper-gebruikers in te zien. Door de verschillende locatiedata te koppelen kan een route die de gebruiker aflegt worden getoond. Ook berichten die door de gebruiker zijn verwijderd, blijven in de database van Whisper te vinden.

Ook meldt Whisper aan de Amerikaanse defensie wanneer app-gebruikers in de buurt van legerbasissen suïcidale berichten plaatsen. "We zijn er trots op dat we zelfmoord kunnen voorkomen in samenwerking met de Amerikaanse defensie", aldus een woordvoerder van Whisper.

Reactie Whisper

Whisper meldt dat het bedrijf "geen gebruikers volgt" en dat de beschuldigingen "niet waar" zijn. Whisper-ceo Neetzan Zimmerman vindt dat The Guardian een fout heeft gemaakt en heeft een uitgebreide reactie online gezet waarin wordt ingegaan op enkele vragen naar aanleiding van het artikel door de krant. 

Daarin zegt het bedrijf trots te zijn om met verschillende instellingen, waaronder de Amerikaanse Defensie, samen te werken. Wel benadrukt Whisper dat het daarbij pertinent geen persoonlijke gegevens verzamelt of opslaat. Het kan locatiedata wel voor een bepaalde tijd bewaren, maar ook dat zou nooit te herleiden zijn tot een individu.

Het bedrijf heeft daarentegen wel zijn gebruikersovereenkomst aangepast en meldt expliciet dat het is toegestaan gebruikers te volgen, ook als de locatiediensten zijn uitgeschakeld.