Consumer Watchdog, de Amerikaanse consumentenwaakhond, wil ook in Amerika een recht om verwijderd te worden uit de zoekresultaten van zoekmachines.

Dat meldt de consumentenorganisatie in een brief (pdf) aan de oprichters van Google. 

Het Europees Hof besloot in mei dit jaar dat zoekmachines resultaten die niet meer relevant of schadelijk zijn in sommige gevallen moeten verwijderen, indien de betreffende persoon daarom vraagt. 

Anders dan in Europa vraagt de Amerikaanse consumentenorganisatie niet om een wettelijk recht, maar verzoekt het het bedrijf om vrijwillig zo'n optie beschikbaar te maken voor Amerikaanse internetgebruikers.

Steun

De consumentenorganisatie stelt in de brief dat Google in goed staat blijkt te zijn om te bepalen of iets omwille van de privacy daadwerkelijk verwijderd moet worden, of dat het verzoek moet worden geweigerd. Ook zegt het blij te zijn te zien dat "het geen onnodig zware belasting is op uw middelden". 

Volgens Consumer Watchdog vindt 61 procent van de Amerikanen dat zo'n recht om vergeten te worden noodzakelijk is. Slechts 39 procent vindt echter dat dat bij wet, zoals in Europa, moet worden geregeld. 

De organisatie haalt een aantal voorbeelden aan die volgens hen aantonen dat zo'n functie noodzakelijk is, waaronder een Italiaanse vrouw die een artikel over de moord op haar man uit de zoekresultaten verwijderd wilde hebben omdat haar naam in het stuk voorkwam. Ook wordt een verkrachtingsslachtoffer aangehaald, waarbij een nieuwsartikel het slachtoffer bij naam noemde.

Lastig

Overigens zei Google eerder dit jaar dat het helemaal niet zo makkelijk is om de verzoeken goed te kunnen beoordelen. Volgens de zoekmachine is er niet altijd complete informatie voorhanden, waardoor het vellen van een oordeel lastig is. 

Sinds het instellen van het verwijderrecht heeft de zoekmachine ruim 148.000 verzoeken binnengekregen, waarin in totaal ruim een half miljard url's werden genoemd. Zo'n 58 procent van de verzoeken wordt afgewezen.

Uit Nederland kwamen ruim negenduizend verzoeken, waarin de verwijdering van bijna 34.000 url's werd verzocht. 59 procent van de Nederlandse verzoeken is geweigerd.

Wat houdt het recht om vergeten te worden precies in?

Hoeveel verzoeken komen er uit welke landen?