Google is samen met denktank Institute for Systems Biology (ISB) een project begonnen om onderzoek naar kanker te verbeteren.

Het doel van het 6,5 miljoen dollar kostende project is om de data uit de Kankergenoomatlas te migeren naar een clouddienst van Google. Op die manier moet het voor onderzoekers over de hele wereld mogelijk worden om vanuit een gezamelijke database te werken. 

De servers van Google leveren bovendien de rekenkracht die nodig is om de gigantische hoeveelheid data te verwerken. Volgens ISB zal de nieuwe cloud het onderzoeksveld 'democratiseren', omdat veel kleinere onderzoeksinstellingen nu de middelen niet hebben om zulke grote hoeveelheden data te verwerken.

De medische wereld gaat steeds vaker samenwerkingen aan met grote techbedrijven om het onderzoek te verbeteren. Zo startte Intel eerder dit jaar een samenwerking met de Michael J. Fox Foundation om de ziekte van Parkinson te bestrijden. Net als bij het project van Google zorgt Intel voor de rekenkracht en de opslagruimte, maar het bedrijf levert ook specialisten om de grote datasets te analyseren.

Bekijk ook hoe Philips verlamde patiënten wil helpen met hersenbesturing