U2 heeft zijn excuses aangeboden voor het ongevraagd downloaden van Songs of Innocence in iTunes.

In een Facebook-video laat zanger Bono weten: “Oeps, dat spijt me echt.”  Het is een antwoord op de vraag van een Facebook-fan of de band nooit meer een album op deze manier wil verspreiden.

Bij de aankondiging van de iPhone 6 in september maakte Apple en U2 bekend dat het nieuwe album gratis zou zijn voor iTunes-gebruikers. De nieuwe cd werd echter ook standaard in afspeellijsten geplaatst.

De actie kwam het bedrijf en de band op veel kritiek te staan en Apple lanceerde zelfs een speciale pagina om uit te leggen hoe het album weer uit iTunes verwijderd kon worden.

Meeslepen

U2 reageert nu voor het eerst op de albumrelease en Bono zegt: “We hadden een prachtig idee en lieten ons meeslepen. Artiesten zijn gevoelig voor dat soort dingen.”

“We hadden een beetje grootheidswaanzin, waren een beetje vrijgevig, voegde daar een scheutje zelfpromotie aan toe en waren bang dat de liedjes waar we bloed, zweet en tranen in hebben gestopt niet gehoord zouden worden. Er is erg veel ruis op de muziekmarkt, we zijn een beetje luidruchtig geworden om daar doorheen te komen.”