De door Newsweek tot bitcoinuitvinder gebombardeerde Dorian Nakamoto wil het Amerikaanse tijdschrift aanklagen voor de schade die hij heeft geleden dankzij het onjuiste artikel.

Nakamoto heeft altijd ontkend de persoon achter de digitale valuta bitcoin te zijn. Hij heeft toevallig dezelfde naam als de mysterieuze uitvinder, maar zou niets met bitcoin te maken hebben.

Toch publiceerde Newsweek in maart een verhaal waarin Nakamoto werd aangewezen als het brein achter de digitale munt. Als gevolg daarvan werd de man lastiggevallen door verslaggevers en bewonderaars.

Nakamoto wil Newsweek nu aanklagen voor de onjuiste berichtgeving en de gevolgen voor zijn familie. Zo werden gezinsleden fout geciteerd en zijn 93-jarige moeder zou bang zijn geweest dat ze uit haar huis werd gezet.

Geen internet

De 65-jarige man benadrukt op een site waar hij geld inzamelt voor de rechtszaak dat hij de bitcoinuitvinder niet kan zijn. Zo schrijft Nakamoto dat hij tot kort voor het artikel niet van bitcoin gehoord had, dat hij vanwege financiële problemen sinds 2013 al geen internet meer heeft en dat hij al tien jaar werkloos is. 

De uitvinder van de digitale munt heeft een enorme hoeveelheid bitcoins in handen en zou daarmee dus schatrijk zijn.

Crowdfunding

Eerder verzamelde de bitcoingemeenschap al ruim 18.000 euro in om Nakamoto te helpen zijn kosten te dekken. Nu vraagt hij mensen opnieuw geld te doneren om de juridische strijd tegen Newsweek te kunnen voeren. Tegenover Cnet bevestigt zijn advocaat dat de site legitiem is.

Hoe Newsweek dacht de bitcoinuitvinder ontmaskerd te hebben

Wat is bitcoin en hoe is de valuta ontstaan?