Op het gebied van zijn zoekmachine is de grootste concurrent van Google webwinkel Amazon, volgens Google-bestuursvoorzitter Erich Schmidt.

Schmidt zei dat tijdens een toespraak in Berlijn, meldt Google.

"Veel mensen denken dat Bing of Yahoo onze grootste concurrent is", aldus Schmidt. "Maar eigenlijk is Amazon onze grootste concurrent op zoekgebied."

"Veel mensen zien Amazon niet als zoekmachine, maar als u op zoek bent naar iets om te kopen, zoek je dat vaker wel dan niet op Amazon." De Google-bestuursvoorzitter ging in zijn toespraak in op aantijgingen dat Google door de populariteit van zijn zoekmachine van een te grote invloed is op internet.

Poortwachter

"De geschiedenis heeft bewezen dat formaat van bedrijven en het succes in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst", aldus Schmidt. "Grote bedrijven kunnen snel worden ingehaald. Kijk naar Yahoo, Nokia, Microsoft, Blackberry en andere bedrijven die enkele jaren geleden nog onnavolgbaar leken."

"Je kijkt nu naar Google, Apple, Facebook en Amazon en zegt: die kunnen op geen enkele manier door hun concurrenten verslagen worden. Ik ben minder zeker." Schmidt wijst ook naar het belang van mobiel, waar Facebook volgens hem het populairst is.

Volgens Schmidt wordt Google onterecht gezien als "poortwachter en regulator" van het web. "Niemand zit aan Google vast", aldus Schmidt.

Tien dingen die Googles zoekmachine beter maakten

Google.com: Zo veranderde de zoekmachine in vijftien jaar