Minister Kamp (Economische zaken) is van plan om de veiling van frequenties op de 2100 mHz-band uit te stellen.

Eigenlijk zou de 2100 mHz-frequentie, die door alle Nederlandse providers wordt gebruikt voor het aanbieden van 3G-internet, volgend jaar opnieuw worden geveild.

De providers hebben momenteel tot en met 2016 het recht om de frequenties te gebruiken, maar Kamp wil dit recht eenmalig verlengbaar maken. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar vroeg de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al aan Kamp om het uitstel te overwegen. Eind 2012 werden verschillende frequentiebanden voor 4G-netwerken geveild, en de volledige effecten van die veiling moeten volgens de toezichthouder nog duidelijk worden.

Concurrentie

Zo is het vierde 4G-netwerk van Nederland, van Tele2, nog helemaal niet actief. Een evaluatie van de laatste frequentieveiling door onderzoeksbureau Kwink Groep concludeert dan ook dat het nog te vroeg is om te bepalen of deze voor "effectieve concurrentie" zal zorgen, zoals het doel van het kabinet was.

Door het uitstellen van de 2100 mHz-veiling moet het later nog mogelijk worden om te bepalen of bij een nieuwe veiling extra concurrentie moet worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door het voordeliger te maken voor nieuwkomers om op frequenties te bieden.

Het is nog onduidelijk voor hoeveel jaar de veiling wordt uitgesteld. De ACM adviseerde om de veiling drie jaar later te houden.