Google begint een test waarbij mensen die via de zoekmachine naar medische kwalen zoeken, via videochat in contact worden gebracht met artsen.

Het gaat om een uitbreiding van Helpouts, meldt Engadget na bevestiging van Google.

Helpouts is een Google-dienst die experts op allerlei gebieden via een videoverbinding in contact legt met mensen die iets willen weten of leren. Sommige mensen die via Google naar medische kwalen zoeken, krijgen de suggestie een arts te videobellen.

De kosten voor het bellen van een arts worden tijdens de testperiode door Google vergoed. Het is onduidelijk voor hoeveel gebruikers en in welke landen de functie beschikbaar is.

Digitale huisarts

In Nederland is het aantal huisartsbezoeken gedaald omdat patiënten zichzelf eerst via internet informeren. In 2012 opende het Nederlands Huisartsen Genootschap al de site thuisarts.nl. Daar staat medische informatie die patiënten moeten kunnen vertrouwen.

Google werkt al langer aan tal van medische toepassingen. Zo heeft het bedrijf een griepkaart gebaseerd op zoekgedrag van gebruikers, om zo een epidemie te kunnen detecteren voordat die is uitgebroken. Door op die manier informatie te verzamelen en vergelijken, wil Google ook andere ziektes voorkomen.

Nieuw bedrijf Google wil mensenleven verlengen

Google gaat medische data verzamelen om ziektes te voorkomen