Plaatjeswebsite Imgur, die voornamelijk bekend is door het aanbod van bewegende gif-bestanden, heeft een nieuwe bestandsextensie voor gifjes ontwikkeld.

Het nieuwe extensietype krijgt de naam gifv en werkt via mp4-video.

"Laten we gewoon eerlijk zijn, het gif-formaat is gewoon niet meer zo geschikt voor het moderne web", aldus Imgur-oprichter Alan Schaaf. Daarmee doelt Schaaf op de de grootte van gif-bestanden, die naarmate de gif langer is flink kan oplopen. Ook zorgt de bestandsgrootte ervoor dat een groot gif-bestand stottert tijdens het afspelen.

Het nieuwe bestandstype gifv converteert gif-bestanden naar mp4-bestanden, die vervolgens worden gecomprimeerd en op eenzelfde manier als een normaal gif-bestand worden getoond.

Door het converteren naar een mp4-bestand kunnen gif-bestanden groter en van hogere kwaliteit zijn, terwijl ze nog steeds een kleiner bestandsformaat hebben dan de normale gif-bestanden. Ook spelen gifv-bestanden direct soepel af.

Tien keer kleiner

"Uit onze testen blijkt dat een gemiddeld gif-bestand met het nieuwe gifv-formaat zo'n tien keer kleiner is dan zijn oudere variant", zegt Schaaf. Hierdoor wordt het bestandslimiet op Imgur verhoogd van 5 naar 50 MB, omdat de uiteindelijke gifv-bestanden zo'n tien keer kleiner worden.

Imgur gaat voortaan alle gifjes automatisch converteren naar een gifv-bestand. Deze bestanden zijn overal te embedden op het internet.

Bekijk voorbeelden van de nieuwe gifjes