Facebook lijkt zijn populariteit onder tieners te verliezen. Minder dan de helft van de Amerikaanse tieners tussen de dertien en negentien jaar oud zegt het sociale medium nog te gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek van Piper Jaffray (pdf), een Amerikaanse investeringsbank, onder een representatieve groep van 7.200 Amerikaanse jongeren.

In de lente van 2014, toen het vorige onderzoek werd gedaan, zei nog 72 procent van de Amerikaanse tieners Facebook te gebruiken. Dat percentage is nu gekelderd naar 45 procent. 

Facebook valt daarmee van de eerste naar de derde plaats. Op nummer één en twee staan respectievelijk Instagram (een stijging van 69 procent naar 76 procent) en Twitter (een daling 63 procent naar 59 procent). 

Het onderzoek vroeg overigens niet naar het gebruik van Snapchat en Vine, die ook erg populair zijn onder jongeren. Ook moet worden vermeld dat Instagram eigendom is van Facebook. Voor het bedrijf zelf maakt het dus niet ontzettend veel uit.

Nederland

Dat Facebook aan populariteit verliest onder jongeren is op zich niet nieuw. Uit een onderzoek dat eerder dit jaar in opdracht van NU.nl werd uitgevoerd, bleek al dat het sociale medium ook hier aan populariteit verliest. 

Vorig jaar verlieten een stuk meer jongeren het  sociale netwerk dan de jaren daarvoor. Bij mensen van boven de 35 is dat percentage veel lager. Het aandeel 45-plussers neemt juist toe. 

Apple 

Uit het onderzoek blijkt verder dat Apple het populairste merk is onder jongeren. 73 procent van de jongeren zegt als volgende telefoon een iPhone te willen kopen, maar slechts 16 procent is geïnteresseerd in de Apple Watch.

Verder wint het streamen van films via Netflix steeds meer aan populariteit vergeleken met zowel traditionele (videotheek) als moderne (Amazon, Hulu) alternatieven. 

De belangrijkste privacyinstellingen op Facebook

Facebook in 2013: Het geheim van mobiele advertenties ontrafeld