Steve Ballmer, de voormalig ceo van Microsoft, stelt dat hij nooit echt de leiding over het bedrijf heeft gehad tot oprichter Bill Gates in 2008 vertrok.

Dat vertelt Ballmer in een profiel in Vanity Fair van Ballmer, Gates en de nieuwe Microsoft-directeur Satya Nadella.

Het is bekend dat Ballmer en Gates flink botsten, zeker toen Ballmer in 2000 de rol als ceo van Gates overnam. De oprichter van het bedrijf zou zich te veel hebben bemoeid met de gang van zaken en de nieuwe ceo geen vrijheid hebben gegeven.

Uiteindelijk legden de mannen onder druk van hun vrouwen en de raad van bestuur hun ruzie bij tijdens een diner dat nu door Ballmer omschreven wordt als een "enorm ongemakkelijk en verschrikkelijk etentje".

Het diner vond plaats in 2001, maar Ballmer zegt dat hij tot 2008 moeite had met de rol van Gates: "Voor ik ceo werd voelde ik me geheel verantwoordelijk voor het bedrijf, maar ik voelde niet dat ik de leiding had tot Bill weg ging (in 2008, red.)."

"Hij wist niet hoe hij me ceo moest laten zijn en ik wist niet hoe ik die rol moest invullen", vervolgt Ballmer, die met 4 procent van de aandelen de grootste individuele aandeelhouder in het bedrijf is.

Zoektocht

Uit het profiel wordt ook duidelijk dat Microsoft veel moeite had met het vinden van een nieuwe ceo toen Ballmer in 2013 aankondigde dat hij binnen een jaar zou vertrekken.

Ballmer vertelt aan Vanity Fair dat hij in 2010 een brief naar de raad van bestuur heeft gestuurd waarin hij vertelde dat hij in ieder geval nog drie jaar, maar niet langer dan vijf jaar ceo zou blijven. Hij wilde tussen 2013 en 2015 opstappen.

Naar eigen zeggen begon hij destijds al met de zoektocht naar een nieuwe ceo en had hij gesprekken bij Amazon, Apple en Oracle. Het probleem bleek dat Ballmer niemand kon vinden.

Buitenstaanders

Dat probleem deed zich na de publieke bekendmaking van zijn vertrek in augustus 2013 ook voor. Microsoft maakte bekend op zoek te gaan naar een nieuwe ceo en dat de voorkeur zou liggen buiten het bedrijf.

Paul Maritz, een voormalig Microsoft-medewerker die verschillende functies bij andere techbedrijven heeft ingevuld, besloot uiteindelijk van de baan af te zien omdat hij voelde dat hij niet genoeg vrijheid zou krijgen met oprichter Gates en voormalig-ceo Ballmer nog binnen het bedrijf.

Hans Vestberg, ceo van Ericsson, bleef naar verluidt gesprekken uitstellen en de raad van bestuur concludeerde dat hij de baan niet echt wilde hebben. Volgens anonieme bronnen hadden veel kandidaten dat gevoel. Uiteindelijk werd gekozen voor de relatief onbekende Microsoft-veteraan Satya Nadella.

Bekijk de vijf raarste momenten van de excentrieke Ballmer als Microsoft-ceo

Wie is Staya Nadella en waarom is hij gekozen?