Providers en andere telecombedrijven moeten wat de Consumentenbond betreft onmiddellijk stoppen met reclame maken voor gratis mobiele telefoons waarvoor in een abonnement toch moet worden betaald.

Die oproep doet de Consumentenbond dinsdag.

De organisatie heeft toezichthouder AFM gevraagd actie te ondernemen en "handhavend op te treden". In een reactie zegt de Autoriteit al langer in gesprek te zijn met de sector en te blijven aandringen op het afschaffen van advertenties die spreken over "gratis" telefoons.

Telefoons worden in Nederland vaak gratis aangeboden bij abonnementen, maar n het maandelijkse bedrag zitten dan extra kosten verwerkt waardoor de consument dus toch voor het toestel betaalt. Zowel de Reclame Code Commissie als de Hoge Raad concludeerden eerder al dat dit in strijd is met de wet.

Telecomaanbieders zouden de prijs van de telefoon bij de reclame moeten vermelden, aldus de Hoge Raad. Ondanks de uitspraak uit juni doen veel bedrijven dat nu nog niet, concludeert de Consumentenbond.

Overleg

KPN laat in een reactie aan NU.nl weten dat naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad overleg is gevoerd met AFM. "De wetgeving is heel complex", benadrukt een woordvoerder van KPN.

"We hebben inmiddels al bij Telfort en Hi de wijze van communiceren aangescherpt door bij het afsluiten van een abonnement de adviesprijs te vermelden." Binnen enkele weken zal deze wijziging ook bij KPN-abonnementen worden doorgevoerd.

De reclames zijn echter nog niet aangepast, maar die communicatie houdt KPN naar eigen zeggen "kritisch tegen het licht." 

Vodafone laat weten ook in overleg te zijn met AFM "om alle mogelijke consequenties van de uitspraak van de Hoge Raad te overzien en te bezien op welke wijze wij hier invulling aan moeten geven." Daaronder valt volgens Vodafone ook de oproep van de Consumentenbond. 

Transparant

T-Mobile geeft aan ook in gesprek te zijn met de toezichthouder en benadrukt dat het niet mogelijk is van de ene op de andere dag wijzigingen door te voeren. Bovendien stelt T-Mobile dat het adverteert met maandbedragen voor abonnementen, "niet met gratis toestellen".

"Op de website en in de winkel kunnen onze klanten op geheel transparante wijze hun abonnement samenstellen. Bovendien staat op de factuur altijd het toestelbedrag apart vermeld."

Tele2 zegt bij zijn abonnementen al duidelijk te communiceren over de maandelijkse kosten van de telefoon. Wel wordt op de site nog gesteld dat toestellen "gratis vanaf" een bepaald maandbedrag zijn, maar die verwoording wordt volgende week van de site verwijderd.

Zijn abonnementen in Nederland duurder dan in de rest van Europa?