De Duitse geheime dienst BND heeft zichzelf en de NSA jarenlang toegang verschaft tot internetverkeer dat via Frankfurt liep. 

Dat schrijft de krant Süddeutsche Zeitung zaterdag op gezag van "strikt geheime" dossiers die de parlementaire enquêtecommissie na de NSA-affaire heeft gekregen.

Frankfurt is het bankencentrum van Duitsland en geldt als een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld.

De samenwerking begon na de aanslagen van 11 september 2001 en stopte in 2008, aldus de publicatie.

De Duitse geheime diensten werden na de aanslagen 'zenuwachtig' omdat zij de techniek van het 'afluisteren' van internet nog niet goed beheersten, de Amerikanen konden dat wel. Als tegenprestatie eisten zij informatie.

Meekijken

Duitsland mag volgens de wet gegevens over Duitsers alleen in uitzonderingsgevallen aan buitenlandse geheime diensten geven.

Dat werd opgelost door de gegevens niet rechtstreeks naar de VS te sturen, maar Amerikanen over de schouders van BND-medewerkers mee te laten kijken.

Juristen bij de BND en in de bondskanselarij zetten grote vraagtekens bij de praktijk, die in 2008 werd beëindigd. De NSA had de operatie het "kroonjuweel van strategische samenwerking" genoemd, aldus de Süddeutsche Zeitung.

Terreurbestrijding

De Duitse regering had de VS na de aanslagen van 11 september namelijk "onbeperkte solidariteit'' toegezegd. Daarom werd in een 'Memorandum of Agreement' vastgelegd dat BND en NSA in de digitale wereld samen ten strijde trekken tegen radicale moslims als al-Qaeda en de Taliban. 

Maar de Amerikanen gingen in de data die de Duitsers ter beschikking stelden, op zoek naar "alles waar geheime diensten belangstelling voor hebben", aldus de bronnen van de Süddeutsche Zeitung. 

Zo waren de Amerikanen bijzonder nieuwsgierig naar afgetapt internet- en telefoonverkeer van de Russen en van de Franse overheid. 

Ook toonden de agenten uit de VS belangstelling voor economisch interessante informatie, zoals over het Europese helikopterproject Eurocopter en het luchtvaartbedriijf Airbus Group.

Lees alles over de aftappraktijken van de NSA