AMSTERDAM - Op straat met je notebook een film bekijken wordt op minimaal honderd plekken in Nederland eind deze zomer al mogelijk. Naar verwachting wordt vanaf juni dit jaar draadloos internetten aangeboden in de woonwijken. Het nieuwe systeem heet Wi-Fi is 20 tot 200 keer sneller dan een verbinding via een telefoonlijn en is stukken goedkoper dan glasvezelkabels.

Hoe het werkt

Notebooks met een ingebouwde zender worden automatisch met internet verbonden op bepaalde 'hotspots' zoals hotels of restaurants. In totaal komen er honderd van dit soort plekken in Nederland, veelal waar zakenlieden pauzeren.

De kosten voor de verbinding met een pre-paid kaart bedragen 20 eurocent per minuut. In de praktijk ligt de datasnelheid op 1 megabit per seconde, maar in theorie is 11 megabit per seconde mogelijk.

Het in Nederland pionierende bedrijf
Aervik

KPN maakt zich waarschijnlijk enige zorgen door de opmars van Wi-Fi want er zijn reeds miljarden euro's aan licentierechten besteed en nog zal het umts-systeem trager en duurder zijn. Het voordeel waarmee KPN wel kan blijven adverteren is dat je overal kan internetten en met Wi-Fi alleen in de buurt van de hotspots.

Draadloos thuis

Op dit moment is het voor Wi-Fi aanbieders nog niet mogelijk om hun product per woonwijk te verkopen. De huidige wet bepaalt dat Wi-Fi alleen binnenshuis mag worden gebruikt. De verwachting is echter dat deze wet spoedig zal veranderen waardoor vanaf juni dit jaar het systeem ook in woonwijken en andere openbare ruimtes mag worden aangelegd. Op dit moment is nog niet geheel duidelijk wat de kosten zouden zijn om afgelegen dorpen van Wi-Fi te voorzien.

In het dossier
Nieuwe Media