Eric Holder, de Amerikaanse minister van Justitie, wil dat techbedrijven achterdeurtjes in hun software laten zitten, zodat autoriteiten nog bij gegevens van criminelen kunnen.

Dat heeft hij dinsdag gezegd, zo meldt de Washington Post.

Onlangs kondigden Apple en Google allebei aan dat ze gegevens op iOS- en Android-smartphones standaard zullen versleutelen. Dat betekent dat gegevens niet toegankelijk zijn, tenzij de eigenaar van de smartphone zijn apparaat ontgrendeld met een pincode.

Volgens Apple zijn alle gegevens in iOS 8 dusdanig sterk versleuteld dat ook Apple zelf er niet meer bij kan. In huidige versies van Android kan zulke versleuteling handmatig worden aangezet, maar Google belooft dit in de nieuwe versie Android L standaard te doen. Android L komt naar verwachting in oktober of november uit.

Zorgwekkend

"Als een kind in gevaar is, moeten de autoriteiten elke wettelijk beschikbare stap kunnen nemen om snel het kind te vinden en beschermen, en om kindermisbruikers te stoppen", zei Holder. "Het is zorgwekkend om te zien dat bedrijven onze mogelijkheid om dat te doen blokkeren."

Holder noemde Apple en Google niet bij naam, maar aangezien zijn uitspraken kort op de aankondigingen van de twee smartphonereuzen volgen, ligt voor de hand dat hij hen voor ogen had.

De minister noemde cloudopslag, versleuteling en "anonimiserende technologie" als manieren waarop criminelen proberen de politie te slim af te zijn. Bedrijven moeten volgens Holder "met ons samenwerken om ervoor te zorgen dat opsporingsdiensten, met toestemming van een rechtbank, wettelijk informatie kunnen inwinnen tijdens onderzoeken naar bijvoorbeeld kidnappers en zedendelinquenten."

Privacy

Eerder klaagden lokale Amerikaanse politiebestuurders en FBI-directeur James Comey al dat de automatische versleuteling zou leiden tot problemen voor opsporingsdiensten. Techbedrijven zien versleuteling juist als een goede manier om de privacy van gebruikers te beschermen.

Veel bedrijven lijken zulke beveiligingsmaatregelen steeds actiever door te voeren sinds klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de inlichtingendiensten NSA en GCHQ op grote schaal persoonsgegevens proberen te verzamelen.