Apple wilde met Paypal samenwerken aan betaaldienst Apple Pay, maar de onderhandelingen liepen stuk toen Paypal ook met Samsung in zee ging.

Dat schrijft Bankinnovation.net, een site over innovatie in de betaalwereld, op basis van anonieme bronnen.

De website wist voor de aankondiging van Apple Pay al te melden dat er gesprekken werden gevoerd met Paypal, maar het bedrijf was bij de presentatie van Apple de grote afwezige.

Met Apple Pay kunnen Amerikaanse gebruikers van de iPhone 6 en 6 Plus via nfc betalingen doen. Dat betekent dat ze hun telefoon in de winkel langs een betaalterminal kunnen halen. De iPhone moet zo de creditcard vervangen.

Woest

Paypal is een van de grootste bedrijven wat betreft online betalingen en volgens de bronnen nam Apple al vroeg contact op met het bedrijf. De onderhandelingen verliepen goed tot Paypal met Samsung ging samenwerken.

Bij de presentatie van de Galaxy S5 in februari 2014 werd bekend dat de vingerafdrukscanner gebruikt kon worden om betalingen te doen met Paypal. Dat schoot Apple naar verluidt in het verkeerde keelgat.

De iPhone-maker zou woest zijn geweest en kapte de onderhandelingen met Paypal af. Uiteindelijk wordt voor de technische kant van Apple Pay samengewerkt met betaalbedrijf Stripe.

Vertrek

Volgens Bankinnovation.net zag Paypal-directeur David Marcus de samenwerking met Samsung niet zitten omdat hij bang was Apple kwijt te raken. De ondersteuning van de vingerafdrukscanner van de Galaxy S5 werd naar verluidt opgedrongen door eBay-ceo John Donahoe.

De bronnen stellen dat de situatie een van de redenen was dat Marcus in juni bekendmaakte Paypal te verlaten en naar Facebook te gaan. Dinsdag werd bekend dat Paypal en Ebay vanaf volgend jaar als twee losse bedrijven verder gaan. Paypal valt nu onder moederbedrijf Ebay.

Bekijk onze review van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus