Medewerkers van de muziekstreamingdienst Grooveshark kregen van hun baas te horen dat ze buiten hun kantoor muziek op de dienst moesten zetten, zonder dat auteursrechthebbenden daar toestemming voor hadden gegeven.

Een rechter heeft maandag bepaald dat de beheerders van Grooveshark zich hier schuldig aan hebben gemaakt, meldt Reuters.

Er is volgens de New Yorkse rechter Thomas Griesa "onbetwistbaar bewijs" dat dit direct heeft geleid tot het schenden van auteursrechten. Zo vroeg mede-oprichter Joshua Greenberg, van moederbedrijf Escape Media, zijn medewerkers in een e-mail om "alsjeblieft zo veel mogelijk muziek te delen buiten het kantoor" om Grooveshark sneller te doen groeien.

Daarmee is Escape schuldig aan het opzettelijk aanzetten van mensen tot het schenden van auteursrechten via Grooveshark, oordeelde de rechtbank in de zaak die was aangespannen door onder meer Warner Brothers en Sony Music Entertainment.

Grooveshark is al lange tijd controversieel, omdat de dienst het mogelijk maakt om muziek te uploaden zonder toestemming van de houder van auteursrechten. Het bedrijf zegt muziek wel te verwijderen als platenlabels daarom vragen, en betaalt ook royalty's als daarom wordt gevraagd.

Door zijn werkwijze is Grooveshark door alle grote platenlabels aangeklaagd. Google en Apple hebben de app van Grooveshark allebei uit hun appwinkels gehaald. De dienst is enkel nog via webbrowsers en via alternatieve appwinkels te bereiken.