ING is maandag wederom getroffen door een lange storing waardoor klanten geen betalingen konden doen via Mijn ING.

De storing is rond 16.00 uur helemaal opgelost en begon al maandagochtend heel vroeg. 

Inloggen en transacties bekijken was via Mijn ING wel mogelijk en via de apps konden ook betalingen worden gedaan. Bovendien was iDeal tijdens de storing ook gewoon te gebruiken.

Zaterdag lagen de diensten van ING er de gehele dag uit, maar voor zover nu bekend hebben de storing niet met elkaar te maken, aldus een woordvoerder. "Maar de storing is nog in onderzoek." Uit dat onderzoek zal ook moeten blijken waarom beide storingen zolang aan hebben gehouden.

142 dagen

Rekeninghouders van ING hebben dit jaar tot nu tot 142 dagen last gehad van storingen, waarvan achttien dagen zeer grote storingen. In de maand september telde de bank tot en met maandag 29 september twintig storingsdagen, waarvan drie grote storingsdagen, zo blijkt uit een analyse van Allestoringen.nl.

ING gaat hiermee aan kop van de ranglijst van banken met de meeste storingen.

''ING zag in verhouding tot vorig jaar het aantal storingsdagen met 216 procent stijgen'', zegt Tom Sanders, mede-oprichter van Allestoringen.nl. ''In de praktijk heeft de digitale dienstverlening van ING elke vijftien dagen last van een grote storing, en zijn er om de dag grote of kleine problemen. Voor alle banken gezamenlijk is het aantal storingsdagen over 2014 met 165 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2013."

Rabobank telde dit jaar tot nu toe 115 storingsdagen waarvan zeventien grote storingen. ABN Amro kampte 101 dagen met een storing waarvan veertien grote storingen. SNS Bank had het laagste aantal storingsdagen (elf), waarvan één grote storing.

Oorzaak

Het is volgens Sanders lastig te zeggen wat de oorzaak is van de sterke stijging van het aantal storingen. Een factor die dit jaar mogelijk een rol heeft gespeeld is de invoering van de nieuwe Europese betaalstandaard SEPA. 

Cyberaanvallen van hackers zijn dit jaar uitgebleven. In april 2013 zorgden die nog voor een grote hoeveelheid storingen.

Bekijk een overzicht van recente storingen bij ING