Facebook start maandag met de uitrol van Atlas, een advertentiedienst die gebruikers op meerdere apparaten moet kunnen volgen en bereiken.

Dat heeft het sociale netwerk maandag bekendgemaakt. Atlas moet advertenties nauwkeuriger op specifieke doelgroepen kunnen richten, omdat ook de activiteiten van gebruikers op smartphones en tablets wordt bijgehouden.

De meeste advertenties gebruiken nu cookies om surfgedrag bij te houden, maar die staan altijd maar op één apparaat en werken nauwelijks op mobiele apparaten.

Als mensen zijn ingelogd in de Facebook-app op smartphones, zal Atlas ook advertenties kunnen tonen in andere apps, op basis van het Facebook-profiel van de gebruiker.

Het moet voor adverteerders zo mogelijk worden om te zien dat iemand een advertentie zag op een smartphone, maar een product later heeft gekocht op een laptop.

Privacy

De introductie van Atlas wordt gezien als een aanval op Google, eigenaar van het grootste internetadvertentienetwerk. Omdat mensen veel gegevens over zichzelf op Facebook plaatsen, kan het sociale netwerk mogelijk zorgen voor nauwkeuriger gerichte advertenties.

Dat leidt ook tot zorgen over de privacy van gebruikers.  "Een Big Brother-perceptie is een neveneffect van dit soort precisie", zegt analist Rebecca Lieb van de Altimeter Group tegen de New York Times. "Mensen zijn bezorgd dat je ze kent."

Facebook zegt zelf dat de identiteit van gebruikers nooit aan adverteerders wordt doorgespeeld. Zij kunnen hun advertenties bijvoorbeeld wel richten op Nederlandse 18-jarigen die houden van de serie Breaking Bad, maar kunnen niet zien wie dat zijn.

De belangrijkste privacyinstellingen van Facebook

Hoe Facebook de privacy langzaamaan beter beschermt