China heeft het sociale fotonetwerk Instagram geblokkeerd, terwijl in de autonome regio Hongkong grote protesten plaatsvonden tegen de macht van de Chinese overheid in de stad.

Dat melden verschillende verslaggevers in het land. Facebook, eigenaar van Instagram, heeft de blokkade nog niet bevestigd.

Instagram was een van de laatste westerse sociale netwerken die in China nog te bereiken was. Onder meer Facebook, Twitter en Google+ zijn geblokkeerd. Lokale alternatieven zijn wel bereikbaar, maar worden gecensureerd.

Vermoedelijk houdt de Instagram-blokkade verband met de sit-in-demonstraties voor democratie in Hongkong, waar zondagnacht hard tegen werd opgetreden. De politie gebruikte onder meer traangas en pepperspray om betogers uiteen te drijven.

Occupy Central

Een pro-democratische beweging in Hongkong met de naam Occupy Central had beloofd grootschalige demonstraties te beginnen als de stad niet het recht kreeg om zijn eigen topbestuurder te verkiezen. China wil alleen verkiezingen toestaan met kandidaten die de Communistische Partij vooraf heeft goedgekeurd.

De naam van de groep verwijst naar het centrale zakendistrict van Hongkong, dat zou worden lamgelegd door de demonstraties. De hashtag Occupy Central werd zondag voor het eerst geblokkeerd op het Chinese sociale netwerk Weibo, zo meldt persbureau Reuters.

De internetblokkades hebben geen effect op Hongkong zelf, waar de censuur niet wordt toegepast. Hongkong werd in 1997 door het Verenigd Koninkrijk aan China overhandigd, onder de voorwaarde dat het voormalige kapitalistische systeem ten minste 50 jaar in stand zou blijven.

Firechat

De Hongkongse South China Morning Post meldt maandag dat steeds meer demonstranten dit weekend de app Firechat zijn gaan gebruiken om te communiceren. Die app maakt het mogelijk om direct van smartphone naar smartphone te chatten, zonder internetverbinding. 

De app is dit weekend ruim 100.000 keer gedownload in Hong Kong, stellen de ontwikkelaars. Er ging een gerucht dat het mobiele netwerk zou worden uitgeschakeld, waarna organisatoren van het protest mensen opriepen om de app te downloaden. Het mobiele netwerk bleef uiteindelijk in de lucht.