In een ingediend voorstel omtrent de beloofde afschaffing van roamingkosten binnen de Europese Unie wordt een fair use-clausule genoemd.

Dit meldt Reuters. Het voorstel is ingediend door Italië, dat momenteel voorzitter is van de Raad van de Europese Unie.

Volgens de Italiaanse staatssecretaris van telecommunicatie, Antonello Giacomelli, werd de suggestie om een fair use-beleid in te stellen goed ontvangen door de verschillende lidstaten van de EU.

Hierbij zouden de klanten van telecomproviders in het buitenland nog wel dezelfde tarieven betalen als in hun thuisland, maar enkel zolang hun belgedrag en dataverbruik niet een vooraf vastgestelde grens overstijgt.

Gemiddeld binnenlands gebruik

Gebeurt dat wel, dan worden vervolgens alsnog extra kosten in rekening gebracht. De bovengrens zou berekend worden op basis van "de gemiddelde jaarlijkse binnenlandse consumptie in de EU".

Giacomelli stelt echter dat het voorstel nog verder uitgewerkt moet worden. De details staan nog niet vast en er is nog geen beslissing genomen over hoe de afschaffiing van de roamingkosten precies gaat verlopen.

De EU besloot daar begin aprl van dit jaar toe door in te stemmen met een pakket aan telecomhervormingen dat eurocommissaris Neelie Kroes had ingediend. Hierin stond dat roamingkosten binnen de EU uiterlijk 15 december 2015 verleden tijd moeten zijn.

Nieuwe deadline

In het voorstel van Italië wordt die datum niet meer genoemd, maar Giacomelli stelt dat Italië als voorzitter desondanks de intentie heeft om een duidelijke deadline vast te stellen.

Het huidige overleg zou juist een manier zijn om tot een harde datum te komen via compromissen die alle belanghebbenden tevreden moeten stellen.

Sommige lidstaten hebben namelijk nog zorgen over de effecten die het afschaffen van roamingkosten kan hebben op de bedrijfsvoering van hun nationale telecomproviders.

Waarschijnlijk is de suggestie van een fair use-clausule gedaan om een deel van die zorgen weg te nemen. Dit zou misbruik van het nieuwe beleid ontmoedigen, zoals het nemen van een buitenlandse simkaart voor dagelijks, binnenlands gebruik.

Bij veel abonnementen rekenen providers al hogere tarieven rekenen zodra klanten buiten hun bundel bellen, sms'en of internetten. Die zijn echter doorgaans lager dan de extra kosten voor bellen en dataverbruik in het buitenland.

Vijf dingen die je moet weten over roaming