Rusland wil dat Google, Facebook en Twitter gegevens van Russische gebruikers op Russische servers gaat opslaan.

Dt zegt Maxim Ksenzov, hoofd van de Russische mediawaakhond, tegenover The Moscow Times. Door het opslaan van gegevens op Russische servers kunnen de politie- en inlichtingendiensten van Rusland gemakkelijker gegevens opvragen en inzien.

Volgens Ksenzov moeten de bedrijven zich houden aan de Russische wet en zich registreren als 'organisatoren van informatieverspreiding'. Wanneer Google, Facebook en Twitter zich als zodanig registeren, moeten gegevens van Russische gebruikers op Russische servers worden opgeslagen.

"Als Google, Facebook en Twitter niet gehoorzamen aan de eisen van de Russische wet, zullen ze worden bestraft met boetes", aldus Ksenzov. Details over de sancties zijn niet bekendgemaakt, maar de boete zou niet de belangrijkste sanctie zijn.

Bloggerswet

Ook moeten Google, Facebook en Twitter zich volgens Ksenzov beraden op de Russische bloggerswet. Deze wet houdt in dat blogs met meer dan 3000 bezoekers per dag zich moeten registeren als massamedia en hierdoor aan specifieke mediawetten houden.

"We zullen de drie internetbedrijven op de een of andere manier forceren om te gehoorzamen aan de wet", zegt Ksenzov.