Google heeft uitgebreid gereageerd op beschuldigingen van krantengigant News Corp dat het zoekbedrijf een 'platform voor piraterij' is en dat mediabedrijven worden benadeeld door de zoekalgoritmes van Google.

In een blogpost met de titel 'Dear Rupert', een verwijzing naar News Corp-oprichter Rupert Murdoch, zegt Google juist een van de grootste verwijderaars van links naar illegale films en muziek te zijn.

In 2013 werden volgens Google ruim 222 miljoen webpagina's uit de zoekresultaten gehaald vanwege auteursrechtenschending. 

Een week geleden schreef News Corp in een brief aan de Europese Commissie onder meer dat Google "illegaal en onsmakelijk materiaal" in zijn zoekresultaten laat staan, en dat de aggregatie van nieuws op Google ertoe leidt dat mensen geen kranten meer lezen.

Google stelt dat veel mensen juist direct naar nieuwssites surfen, en dat apps steeds belangrijker worden. 

Algoritme

Ook ontkent de zoekgigant dat kleine bedrijven worden "gestraft" in de zoekresultaten door plotselinge veranderingen in het algoritme. Dat algoritme wordt weliswaar 500 keer per jaar aangepast, "maar die veranderingen gaan allemaal om het verbeteren van de gebruikservaring, niet om het straffen van kleine bedrijven".

Google wijst erop dat Yelp, een van de bedrijven die bij de Europese Commissie heeft geklaagd over de marktpositie van Google, onlangs tegen investeerders aangaf dat het verkeer uit Google juist is toegenomen.

Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, zijn "nog steeds volledig aan het roer van Google", schrijft het bedrijf, nadat News Corp klaagde over het "cynische management" dat de oprichters zou hebben vervangen.

Youtube

News Corp-ceo Robert Thomson claimde in zijn brief ook dat Google zijn eigen Youtube-videodienst voorrang gaf boven de diensten van concurrenten die eigen materiaal produceren. 

"Een simpele Google-zoekopdracht naar 'video's van Robert Thomson News Corp' toont materiaal van de BBC, Wall Street Journal en Nasdaq boven alles van Youtube", reageert Google daarop. "We tonen alleen Youtube-resultaten als ze relevant zijn voor een zoekopdracht."

Geloofwaardigheid

Google trekt ten slotte de geloofwaardigheid van News Corps uitspraak over de "minder geïnformeerde, meer gefrustreerde toon van dialoog in onze samenleving" die zou resulteren uit de concurrentie die Google levert aan de media-industrie. 

De zoekgigant linkt enkel naar een afbeelding van een voorpagina uit 1990 van News Corp-krant The Sun met in chocoladeletters de beruchte kop 'Up Yours Delors'. Die kop refereerde aan Jacques Delors, de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie die de Thatcher-overheid nauwer bij de EU wilde betrekken.