Google wil zijn internetballonnen binnen een jaar de lucht in hebben. Er moet dan boven het zuidelijk halfrond een "semi-permanente" ring ballonnen vliegen die mobiel internet mogelijk maakt.

Dat zei Astro Teller, hoofd van de mysterieuze onderzoekstak Google X, tijdens een conferentie van MIT Technology Review.

De ballonnen zullen constant om de aarde draaien. Over een jaar zal niet direct overal internetbereik worden geleverd, maar moet wel worden getoond dat het überhaupt mogelijk is om moeilijk bereikbare regio's van internet te voorzien met de ballonnen.

Deze moeten 100 dagen achter elkaar op een hoogte van ruim achttien kilometer kunnen blijven vliegen. Zonnepanelen leveren tijdens de vlucht energie en via gps worden ballonnen teruggevonden als ze zijn geland.

4G

In 2013, toen het ballonnenidee 'Project Loon' werd aangekondigd, zei Google dat gebruikgemaakt zou worden van dezelfde frequenties als wifi-verbindingen nu gebruiken.

Tegen Technology Review zegt Teller echter dat gebruik wordt gemaakt van LTE, dezelfde technologie die 4G-netwerken mogelijk maakt. De maximale snelheid voor mobiele apparaten wordt 5 Mbps (0,63 megabyte per seconde), maar met een vaste antenne zal het internet nog ongeveer vier keer zo snel zijn.

In Nieuw-Zeeland en Brazilië wordt Project Loon al getest in samenwerking met mobiele providers. 4G-frequenties worden wereldwijd voor grote bedragen geveild aan providers. Google moet daarom samenwerken met providers om deze frequenties te delen.

Teller benadrukt dat Project Loon geen liefdadigheid is. "We hebben nog geen dubbeltje omzet gedraaid, maar als we een manier kunnen bedenken om het internet aan vijf miljard mensen te leveren, dan is dat zeer waardevol."

De vijf meest bizarre projecten van Google X