De bekende Amerikaanse universiteit Stanford lijkt te hebben beloofd om geld van Google niet te gebruiken voor onderzoek naar privacykwesties.

Propublica ontdekte dat de universiteit dit heeft erkend in een officieel document.

Daarin staat dat onderzoeksfinanciering van Google sinds 2013 "specifiek niet wordt toegewezen aan het privacywerk van CIS", het Centrum voor internet en de samenleving van Stanford.

Het CIS wordt al lange tijd financieel gesteund door Google, maar twee jaar geleden leidde onderzoek van het centrum tot een boete van 22,5 miljoen dollar voor Google in de VS, omdat gebruikers van Apples Safari-browser verkeerd werden ingelicht over het gebruik van cookies en gerichte advertenties.

Beleid

Woordvoerders van Stanford en Google stellen allebei dat het nieuwe beleid niet is gerelateerd aan dat onderzoek. De universiteit en het bedrijf zouden simpelweg hebben besloten om het geld in te zetten voor andere onderzoeksdoeleinden.

In een reactie op het artikel van Propublica schrijft de universiteit dat het gaat om een interne budgetkwestie, niet een beleidsverandering. Stanford heeft een officieel beleid dat onderzoekers verbiedt om beurzen te accepteren die beperkende voorwaarden hebben.

Google zelf is ontstaan op Stanford. Oprichters Larry Page en Sergey Brin waren daar in 1998 aan het promoveren toen ze hun zoekmachine oprichtten.