Facebook verwacht volgend jaar te kunnen beginnen met het testen van zijn internetdrones. Maar het sociale netwerk wil dat de regels voor het besturen van drones worden versoepeld.

Dat heeft Yeal Maguire, hoofd van het droneproject van Facebook, volgens Wired gezegd.

Het sociale netwerk wil drones met zonnepanelen inzetten om internetverbindingen te leveren aan moeilijk bereikbare gebieden. 

Daarvoor zouden de drones boven het normale luchtruim, dat eindigt op een hoogte van ruim achttien kilometer, moeten vliegen. Voor vluchten op die hoogte bestaan nauwelijks regels.

Piloten

Wel zijn er al regels die bepalen dat elke onbemande drone een eigen bestuurder op de grond moet hebben. Als Facebook zijn drones op grote schaal wil inzetten, zou dat betekenen dat een enorme hoeveelheid piloten moet worden aangenomen.

"We hebben een regelgevingsklimaat nodig waarin één piloot misschien tien tot honderd drones kan besturen. We moeten deze dingen oplossen", aldus Maguire.

Facebook heeft 21 locaties op het oog waar de drones zouden kunnen worden ingezet. Het gaat om gebieden in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

Technologie

Maguire hoopt dat de drones over twee tot vijf jaar daadwerkelijk kunnen worden ingezet, al moeten er nog technologische sprongen worden gemaakt. "We zullen de grenzen van zonnetechnologie, batterijtechnologie en materiaaltechnologie moeten opzoeken."

Facebook is niet de enige internetgigant die werkt aan nieuwe oplossingen voor het leveren van internet aan ontwikkelende landen. Google experimenteert met drones, minisatellieten en heteluchtballonnen om hetzelfde te doen.