Butterfly Labs, een bedrijf dat speciale computers maakte die waren gespecialiseerd in het genereren van bitcoins, is door een Amerikaanse rechtbank geforceerd gesloten.

Dat volgt op een klacht van de waakhond FTC, die het bedrijf beschuldigt van misleidende marketing.

Butterfly Labs verkocht computers voor duizenden of soms zelfs tienduizenden dollars. Deze werden volgens de FTC echter vaak veel te laat of helemaal niet opgestuurd.

Bitcoins worden in tegenstelling tot andere valuta's niet uitgegeven door een centrale bank, maar worden gegenereerd door computers. Dat proces heet 'minen' en kan lucratief zijn, mits de miner zeer snelle hardware tot zijn beschikking heeft.

Sneller

Om winstgevend te zijn in het minen van bitcoins zijn steeds snellere computers nodig. Als Butterfly Labs zijn apparatuur pas zeer laat aan klanten opstuurde, zou dat kunnen betekenen dat de computers inmiddels al weer verouderd waren geworden. Volgens een medewerker van Butterfly Labs waren ze dan alleen nog goed als "ruimteverwarmer".

Volgens de FTC hebben de praktijken van Butterfly Labs klanten mogelijk veel geld gekost. Meer dan 20.000 klanten zouden in september 2013 een bestelling hebben geplaatst zonder hun product daadwerkelijk te ontvangen.

Een nieuwe computer die in augustus 2013 werd aangekondigd voor prijzen van tussen de 2499 en 4680 dollar zou in het eerste jaar nauwelijks of zelfs helemaal niet aan klanten zijn verstuurd.