Alibaba heeft zich aangesloten bij de FIDO Alliance, een samenwerkingsverband van een aantal grote techbedrijven die alternatieven ontwikkelen voor het traditionele wachtwoord.

Dat meldt de FIDO Alliance dinsdag. Andere grote aangesloten bedrijven zijn Paypal, Google, Microsoft en Samsung.

De toetreding tot FIDO volgt een aantal dagen op Alibaba's beursgang, waarmee het 25 miljard dollar ophaalde; de grootste beursgang ooit

Alibaba's betalingsdienst, Alipay, is een van de eerste diensten die gebruikmaakt van FIDO-goedgekeurde technologie bij de beveiliging van zijn betalingen.

Alipay geldt sinds dit jaar als de grootste onlinebetalingsdienst ter wereld, met ruim 300 miljoen gebruikers en 100 miljoen mobiele gebruikers. In 2013 verwerkte het omgerekend zo'n 115 miljard euro aan online betalingen.

FIDO werkt aan een universele authenticatiestandaard, waarmee inloggen veiliger moet worden. Bovendien ondersteunt de standaard diverse biometrische identificatiemethoden, zoals de vingerafdrukscanner. Zo wordt het dus mogelijk om in plaats van met een wachtwoord, in te loggen met bijvoorbeeld je vingeradruk. Die informatie verlaten overigens nooit het toestel zelf; er worden dus geen gevoelige biometrische gegevens gestuurd naar derden.

Met zowel Paypal (de op één na grootste onlinebetalingsdienst) als Alipay aan boord heeft FIDO al behoorlijke steun voor zijn nieuwe authenticatiemethoden. De vingerafdrukscanners van bijvoorbeerbeeld de Samsung Galaxy S5 zijn overigens ook al gereed voor het 'nieuwe inloggen'.

Eind dit jaar zal de eerste versie van de standaard worden vrijgegeven.

Alles over de nieuwe authenticatiemethoden van FIDO