Google moet meer concessies doen in het onderzoek van de Europese Commissie naar de zoekmachine van het bedrijf.

Doet de zoekgigant dat niet, dan krijgt het bedrijf te maken met een formele mededingingsklacht, zei eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) dinsdag volgens de Wall Street Journal.

Google heeft al drie maal een schikkingsvoorstel ingediend, maar na aanhoudende klachten van concurrenten werden deze steeds afgewezen. 

Het onderzoek draait om de manier waarop Google zijn concurrenten vertegewoordigt in zoekresultaten, en het mogelijke voortrekken van eigen diensten als Google Maps en Google Shopping.

Circus

Volgens Almunia heeft de Commissie het onderzoek de afgelopen vier jaar juist benaderd. Hij leverde kritiek op het "politieke circus" om het onderzoek. Politici in veel verschillende landen hebben de Commissie opgeroepen om de macht van Google in te perken.

Almunia vergeleek het onderzoek naar Google met het mededingingsonderzoek naar Microsoft, dat in totaal zestien jaar duurder. "Dat is vier keer zo lang als het Google-onderzoek duurt, en er zijn meer problemen met Google dan er met Microsoft waren", aldus Almunia.

Het onderzoek naar Microsoft leverde uiteindelijk een boete van 497 miljoen euro op, die in 2004 werd betaald. Later kreeg Microsoft nog een boete van 860 miljoen euro te verwerken. Almunia heeft gezegd dat hij zelf liever schikkingen treft met bedrijven, omdat deze volgens hem effectiever zijn dan grote boetes.

Vier onderzoeken naar Google: zoekgigant onder de loep