Het bedrijf Rotatable Technologies heeft een patentzaak verloren van cloudprovider Rackspace.

De zaak draaide om een patent op automatische schermrotatie, zoals in de meeste smartphones aanwezig is. Rackspace biedt deze functie ook aan in zijn apps voor iOS en Android.

Rotatable Technologies had verschillende grote techbedrijven, waaronder Apple, Netflix en EA, om patentroyalty's gevraagd. Rackspace weigerde echter om de gevraagde 75.000 dollar te betalen.

Volgens Rackspace wilde Rotatable zich na een eerste weigering al helemaal terugtrekken uit het geschil met de clouddienst, maar besloot Rackspace om de 'patenttrol' zelf aan te klagen. Daardoor heeft het Amerikaanse patentbureau het betreffende patent nu ongeldig verklaard. 

Rackspace zegt in zijn blogpost altijd te zullen vechten tegen patenttrollen, ofwel bedrijven die zelf niets produceren maar alleen verdienen aan hun patenten. "Zonder veranderingen in de wet geloven wij dat we de plaag van patenttrollen alleen kunnen beëindigen door tegen elke trol die op ons af komt te vechten - en we moedigen alle anderen aan om hetzelfde te doen."