Ruim 11,7 miljoen Nederlanders kochten in de eerste helft van 2014 online een product of sloten via internet een dienst af. Samen gaven zij daarbij 6,58 miljard euro uit.

Dat blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor van PostNL, belangenvereniging Thuiswinkel.org en onderzoeksbureau GfK.

De omzet uit online aankopen ligt daarmee 6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er in de eerste zes maanden van 2014 ruim 53 miljoen online aankopen gedaan. De online markt is daarmee verantwoordelijk voor 18 procent van alle bestedingen.

De organisaties schatten dat over heel 2014 zo'n 13,5 miljard euro wordt uitgegeven. Dat zou ook een stijging van 6 procent zijn in vergelijking met 2013.

De stijging was in de eerste helft van dit jaar vooral te danken aan de groei in de online bestedingen aan producten met 17 procent. Het besteedde bedrag aan online diensten nam juist met 3 procent af. Dat zou bijvoorbeeld komen door minder interesse in online verzekeringen en vakanties.

34 procent van de online kopers doet inmiddels aankopen met een smartphone of tablet. Dat komt neer op ruim vier miljoen mobiele kopers, zo'n 85 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder. De tablet is met 25 procent sterk in opkomst.