Uber en vergelijkbare vervoersdiensten moeten zich in Frankrijk aan nieuwe regels houden. Zo mag de gps-locatie van wagens niet meer met klanten worden gedeeld.

Dat zorgt ervoor dat gebruikers van onder meer Uber niet meer via een app de dichtstbijzijnde wagen kunnen oproepen, meldt Les Echos.

Traditionele taxi's mogen hun gps-locatie nog wel delen. Daarnaast moeten chauffeurs van diensten als Uber zich nu aan de de Franse taxicode houden, en niet zoals voorheen aan de toeristencode. Dat maakt dat er per auto nog maar maximaal 1500 euro per dag mag worden verdiend.

'Oneerlijke wet'

Op het laatste moment is ook nog een nieuwe regeling gesneuveld. De Franse wetgever wilde diensten als Uber eigenlijk verplichten na elke rit terug te keren naar een hoofdkwartier. Traditionele taxi's hoeven dat sowieso niet, Uber en dergelijke nu alsnog ook niet.

"Frankrijk heeft voor een oneerlijke wet gekozen, en die haastig doorgevoerd. Een wet die de ontwikkeling van de sector tegenhoudt", reageert Thibaud Simphal, hoofd van Uber Parijs.

Uber in Europa

Uber moest zich eind vorig jaar in Frankrijk ook al aan een nieuwe regeling houden. Toen werd het Uber-chauffers verplicht passagiers minstens 15 minuten na het bestellen van een auto op te halen.

Waren zij sneller bij de klant, mocht die toch pas binnen gelaten worden wanneer het kwartier verstreken was. Die regeling is begin 2014 opgeschort, in afwachting van goedkeuring van de wetgever.

Uber heeft in meerdere Europese landen te maken met nieuwe wetten, regelingen en verboden. Zo waren delen van de dienst in Duitsland verboden, en werden Uber-chauffeurs in Spanje staande gehouden wegens illegaal personenvervoer.

Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft zich al tegen Uber uitgesproken voordat de dienst daar überhaupt volledig is opgestart, meldt Cnet. Nu wordt het goedkopere Uberx daar nog gratis getest.

Wanneer die volledig operationeel is, zegt Seoel chauffeurs ter plekke te zullen arresteren. De stad overweegt zelfs ambtenaren Uber-auto's te laten bestellen, om vervolgens de chauffeur te kunnen arresteren.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiele taxi-app