Apple bracht deze week iOS 8 uit. Ontwikkelaars krijgen nu toegang tot het toetsenbord, de camera en andere opties in een iPhone of iPad. Dat betekent veel nieuwe apps met nieuwe functies. Dit zijn de beste.

Door iOS meer open te stellen wordt het voor ontwikkelaars in iOS 8 mogelijk eigen toetsenborden te maken, widgets in het notificatiecentrum te tonen, functies aan de camera toe te voegen en met andere apps te communiceren.

Veel van deze functies bestonden al in bijvoorbeeld besturingssysteem Android, maar zorgen op iOS voor veel nieuwe of geüpdatete apps. Een beknopt overzicht.

Wachtwoorden-apps

Lastpass, waarmee wachtwoorden kunnen worden opgeslagen, onthouden en beveiligd, is een app die direct inspringt op de extra mogelijkheden in iOS 8. Omdat Apple de vingerafdrukscanner Touch ID openstelt, is het nu mogelijk om je opgeslagen wachtwoorden te beveiligen met een vingerafdruk zodat je niet een 'masterwachtwoord' hoeft te onthouden en in te voeren.

Daarnaast is er een extensie aan Safari toegevoegd waardoor het eenvoudiger is om nieuwe wachtwoorden op te slaan of bewaarde wachtwoorden te laden zonder de browser te hoeven verlaten. De nieuwe functies zijn alleen beschikbaar voor gebruikers van de betaalde app. Concurrent 1Password heeft dezelfde functionaliteiten toegevoegd.

Vier manieren om je wachtwoorden veilig op te slaan

Toetsenborden

Zoals gezegd mogen ontwikkelaars nu zelf toetsenborden toevoegen die gebruikers vervolgens in heel iOS kunnen gebruiken. Tal van bekende Android-toetsenborden zijn nu beschikbaar voor iOS.

Fleksy is een van de velen iOS-toetsenborden, maar ondersteunt voorlopig als een van de weinigen de Nederlandse taal. Het toetsenbord was voorheen al te gebruiken in specifieke apps, maar nu dus in heel iOS. De app heeft een zware autocorrectfunctie die voor minder fouten moet zorgen en Fleksy geeft een overzichtelijke lijst met suggesties als op een woord getikt wordt.

Swiftkey is een van de populairste toetsenborden op Android en biedt op iOS nu ook suggesties en leert van de gebruiker. Bovendien is het mogelijk om woorden te maken door over het toetsenbord te slepen (swypen) in plaats van te tikken.

Dezelfde manier van woorden maken door te slepen is te vinden in Swype van Nuance. Volgens de maker "het meest accurate toetsenbord ter wereld". Swype biedt vijf thema's en laat gebruikers symbolen, interpunctie en kapitalen invoeren met sleepbewegingen over bepaalde toetsen. Dat vergt wel wat oefening en gewenning.

Camera-apps

Met Camera Plus krijgt de iOS-camera meer functionaliteiten. Na een update voor iOS 8 is het mogelijk een ander iOS 8-apparaat te koppelen en te gebruiken als afstandsbediening. Bovendien voegt de app Lumy toe, een intelligentie regelaar voor belichting en zoomen.

Omdat Apple apps nu met elkaar laat communiceren is het ook mogelijk vanuit de standaard Foto-app foto's te bewerken met Camera Plus.

Scanner Pro is ook een app die gebruikmaakt van de nieuwe cameratoegang. De app maakt van gefotografeerde papieren een plat document dat ingescand lijkt te zijn. Scanner Pro werkt nu direct vanuit de Foto-app van Apple, de scans kunnen eenvoudig gedeeld worden met andere apps en kunnen worden beveiligd met een vingerafdruk.

Widgets

De bekende notitieapp Evernote heeft een update doorgevoerd waardoor het makkelijk wordt voor andere apps om artikelen en teksten te delen met Evernote. Bovendien ondersteunt de app nu widgets in iOS 8. Voorheen kon alleen Apple widgets toevoegen aan het notificatiecentrum, maar nu is het mogelijk om met informatie uit deze notificaties snel een notitie te maken vanuit het berichtencentrum.

Clear is een mooie app om to do-lijstjes bij te houden. De nieuwe app van het bedrijf heeft ondersteuning voor widgets waardoor Clear kan worden toegevoegd aan het notificatiecentrum. Daar is vervolgens te zien welke to do's of herinneringen er voor die dag zijn opgeslagen. Normaal waren alleen afspraken uit de officiële Agenda-app te zien.

Nieuwe deelfuncties

Voorheen opereerden apps in iOS in hun eigen beveiligde omgeving. Dat betekent dat het delen van een artikel vanuit bijvoorbeeld NU.nl altijd moest lopen via iOS. NU.nl kon niet zelf deelopties toevoegen en was dus aangewezen op wat Apple aanbood (Facebook, Twitter).

Veel deelapps zijn direct na het uitkomen van iOS 8 gebruik gaan maken van de nieuwe opties. Pocket, waar artikelen in kunnen worden opgeslagen om later te lezen, heeft een nieuwe optie toegevoegd zodat elke app ondersteuning voor het delen naar Pocket kan inbouwen.

Hetzelfde geldt voor Instapaper, een app die teksten mobielvriendelijk maakt en zorgt dat artikelen beter leesbaar zijn. Andere apps, zoals NU.nl of andere nieuwsaanbieders, kunnen door de updates van onder meer Pocket en Instapaper nu ondersteuning gaan inbouwen.

Bundels

Tot slot wordt het voor ontwikkelaars in iOS 8 mogelijk om bundels aan te bieden. Dit betekent dat je in één keer verschillende apps kan downloaden en daar bijvoorbeeld korting op krijgt. Zo is er een bundel Runtastic Cardio Pack met vijf apps voor hardlopen, fietsen, wandelen, hartslagmeting en hoogtemeting. Los kosten deze apps bijna 16 euro, samen zijn ze nu verkrijgbaar voor 6,99 euro.

Ook zijn er bundels specifiek voor games of bundels gericht op kinderen zoals Dierenavonturen. Deze bundel biedt vijf applicaties die kinderen leren over dieren in Afrika, Azië, Brazilië, op de Noordpool en in de oceaan.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in iOS 8?