WASHINGTON - Oprichter en bestuursvoorzitter Bill Gates van het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft maandag tegenover de rechter gewaarschuwd voor de gevaren van verdere sancties tegen zijn bedrijf.

Hij trad voor het eerst op als getuige in de slepende procedures tegen monopolistische praktijken van Microsoft.

Microsoft trof vorig jaar november een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie, maar negen van de achttien staten die meeprocedeerden weigerden daarmee in te stemmen. Ze verlangen dat Microsoft meer beperkingen worden opgelegd.

Er lopen al vijf weken hoorzittingen over de zaak die waarschijnlijk nog drie à vier weken voortduren. Districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly in Washington moet uiteindelijk beslissen of verdere sancties nodig zijn.

Beurswaarde

Gates zei maandag dat de eisen van de staten de beurswaarde van Microsoft fors zouden doen slinken, omdat die is gebaseerd op de overtuiging dat het bedrijf kan zorgen voor baanbrekende technologieën die nieuwe inkomsten opleveren.

Volgens hem is Microsoft niet in staat de verlangde versie van Windows te ontwikkelen en zou het bedrijf dat besturingssysteem van de markt moeten halen.

Gates verklaarde ook dat de verlangens van de staten te ingewikkeld en te verwarrend zijn voor Microsoft om goed te kunnen begrijpen hoe het bedrijf eraan kan voldoen. "Als het uiteindelijke oordeel niet duidelijk is, zullen we niet weten hoe we nieuwe producten moeten maken die stroken met dat oordeel."

/NETBill Gates maandag voor de rechter

/DOSSIERMicrosoft