Europa wil richtlijnen 'recht om vergeten te worden'

Europese regelgevers hebben besloten om richtlijnen op te stellen voor bezwaren tegen het 'recht om vergeten te worden' bij Google en andere zoekmachines.

Dat meldt Reuters. Het Europees Hof besloot in mei dat zoekmachines resultaten die niet meer relevant of schadelijk zijn in sommige gevallen moeten verwijderen als de betreffende persoon daarom vraagt.

Het is echter onduidelijk hoe Google en andere zoekmachines aanvragen precies verwerken. De Europese regelgevers wil meer duidelijkheid scheppen door richtlijnen op te stellen voor wanneer mensen bij hen klagen over een afgewezen verzoek.

De richtlijnen moeten toezichthouders helpen vaststellen of informatie openbaar moet blijven. Bezwaren tegen afgewezen verzoeken kunnen worden gecategoriseerd en toezichthouders kunnen beslissingen met elkaar delen. De richtlijnen zijn naar verwachting eind november voltooid.

"We willen richtlijnen opstellen om met moeilijke beslissingen te helpen, zoals hoe het individuele recht op privacy in het internettijdperk zich verhoudt tot het algemeen belang", aldus Isabelle Falque-Pierrotin van de Franse privacywaakhond.

Verzoeken

Tot eind juli zijn er 91.000 verzoeken binnengekomen voor in totaal 328.000 url's waarvan 21.000 Nederlandse url's. In 31 procent van de gevallen weigert Google het verzoek.

Google krijgt onder andere verzoeken van mensen die vragen om zoekresultaten over hun criminele verleden te verwijderen, maar ook verzoeken om gênante foto's en negatieve verhalen uit de zoekresultaten te halen.

Wat houdt het recht om vergeten te worden precies in?

Hoeveel verzoeken komen er uit welke landen?

Lees meer over:
Tip de redactie