Supercomputer Watson kan nu door bedrijven worden gebruikt. Watson kan op basis van bedrijfsdata vragen over het functioneren van bedrijven beantwoorden.

Dat meldt Reuters. IBM stelde Watson vorige maand al open voor wetenschappers, met cloudplatform Watson Discovery Advisor.

Watson Analytics is een zakelijke variant op dat platform. Bedrijven kunnen de supercomputer berekeningen laten doen op basis van hun eigen bedrijfsinformatie. Eenmaal naar Watson geüpload kan de supercomputer vragen in natuurlijke taal beantwoorden.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld vragen wie hun meest winstgevende klanten zijn. Ook kan de computer connecties leggen tussen verschillende stukken data, zowel cijfers als menselijke taal.

Kunstmatige intelligentie

Omdat Watson is uitgerust met kunstmatige intelligentie kan de computer bovendien vragen terugstellen, wanneer een eerste vraag geen duidelijk antwoord oplevert. Bij zijn antwoorden voegt Watson waar nodig informatie als grafieken toe.

IBM wil Watson op die manier tot op zekere hoogte een vervanger van een data-analist maken. "Als mensen individuele problemen hebben, kunnen ze antwoorden krijgen zonder een data-wetenschapper te hoeven bellen", zegt Alistair Rennie van IBM.

Watson Analytics werkt op zogenoemde freemium-basis, waarbij de basis gratis is maar voor sommige functies moet worden betaald. De dienst is onderdeel van een nieuwe strategie van IBM, dat minder afhankelijk wil zijn van de voor hen krimpende hardware-markt.

Moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie?