Een Duitse rechter heeft een landelijk verbod op taxiritten met particulieren via de app Uber teruggedraaid. Eerder kon per rit nog een boete van maximaal 250.000 euro worden opgelegd.

Het verbod was op zich gerechtvaardigd, oordeelde de rechter, maar er was geen reden om hier met een kort geding een versnelde beslissing over te nemen.

Dat betekent dat Uber zijn dienst Uberpop, waarbij particulieren hun eigen auto gebruiken als taxi, voorlopig weer mag aanbieden, meldt Die Zeit.

Uber werd in Duitsland voor de rechter gesleept door een branchevereniging van de taxi-industrie. Zij kunnen in een uitgebreidere rechtszaak alsnog pleiten voor een definitief verbod op Uberpop.

Taxibestuurders vinden dat de dienst zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. Officieel gelicentieerde taxichauffeurs worden onder meer getoetst op stratenkennis, terwijl iedereen van 21 jaar en ouder zich in principe kan aanmelden als Uberpop-chauffeur. In Berlijn werd door duizenden taxichauffeurs al gedemonstreerd tegen Uber.

Uber ligt in meerdere steden en landen onder vuur. In Amsterdam is Uberpop ook verboden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Toch rijden chauffeurs van de dienst nog altijd door de hoofdstad. Vorige week bleek dat de ILT hier nog geen boetes voor heeft uitgedeeld.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiele taxi-app