Vodafone-klanten met oude abonnementen mogen deze omzetten naar abonnementen van een nieuw type, waarbij de internetsnelheid na het bereiken van de datalimiet wordt verlaagd.

De provider doet dit na twee uitzendingen van Radar, waarin klanten klaagden dat ze torenhoge rekeningen kregen zonder dat duidelijk werd hoe zij hun MB's hadden verstookt.

Als klanten met oude abonnementen hun datalimiet overschreden, werden daarvoor per MB kosten in rekening gebracht. Bij nieuwe abonnementen kunnen klanten kiezen voor een lagere snelheid na het bereiken van de datalimiet, of voor een extra databundel met de normale snelheid.

Vodafone-klanten die overstappen op een nieuw abonnement krijgen volgens de provider een "ongeveer gelijk" abonnementsbedrag en houden dezelfde einddatum op hun contract.

Radar stelde ruim tweeduizend klachten te hebben ontvangen over hoge rekeningen bij Vodafone. De provider had te maken met een storing, waardoor sommige klanten geen waarschuwings-sms'jes kregen als ze hun datalimiet bereikten. Ook de informatie in de My Vodafone-app klopt voor sommige klanten niet.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College bescherming persoonsgegevens stelde maandag dat Vodafone meer gegevens zou moeten bijhouden over het surfgedrag van klanten van de provider, zodat achteraf kan worden vastgesteld hoe het eindbedrag op de rekening terechtkomt. Vodafone zegt dat dit in verband met privacyregels niet mag.