Artsenvereniging VvAA en het bedrijf FocusCura gaan samen optrekken om begin 2015 duizend huisartsen een virtuele spreekkamer te laten openen. Patiënten hoeven dan minder vaak naar de huisarts toe.

Het bespreken van een uitslag, controle, het uitvoeren van een thuismeting of eenvoudige huisartsbezoeken kunnen tijdens de proef via een videoverbinding worden gedaan.

Daardoor moeten zowel de arts als de patiënt veel tijd besparen. Omdat veel artsen nog onwennig in de digitale wereld staan, probeert de VvAA zijn leden over te halen mee te doen. 

Bij een consult op afstand neemt de dokter het initiatief voor een afspraak en stuurt per e-mail een uitnodiging met een link. Als de patiënt op de link klikt, wordt een website met een virtuele wachtkamer geopend. "Je ziet dan ook een soort wachtkamer, zodat je weet dat je nog niet aan de beurt bent", vertelt Daan Dohmen, directeur van FocusCura aan NU.nl. "Als je aan de beurt bent opent een videoverbinding."

MRI-beeld

Tijdens de verbinding kan de arts ook een derde persoon, zoals een familielid, in het gesprek betrekken. Verder kunnen foto's, een MRI-beeld of uitslagen worden getoond. Alle partijen kunnen elkaar zien en horen. "Het moet voor ouderen supersimpel zijn, anders haken ze af."

Het moet ook mogelijk worden om diverse thuismetingen te doen, waarvoor artsen nu nog moeten langskomen of een patiënt naar de huisarts toe moet. 

Veilig

FocusCura stelt dat het consult veilig is. Zo is de patiënt alleen bij de arts bekend en worden er geen gegevens opgeslagen. Ook lopen de verbindingen niet via een centrale server maar rechtstreeks tussen arts en patiënt, waarbij de inhoud van het gesprek versleuteld is. 

Voor de verbinding zelf worden geen open internetstandaarden gebruikt, maar een met een Amerikaanse partij ontwikkelde gesloten technologie. FocusCura zegt zeer regelmatig getoetst en beoordeeld te worden op het gebied van beveiliging. 

De VvAA richt hoopt artsen te vinden die geloven in de potentie van digitalisering in de zorg. "We willen dat die leden de passie laten zien aan een groter publiek”, stelt een zegsman tegenover NU.nl. Uiteindelijk moeten duizend artsen in januari met de proef meedoen.