Google zou bewust een pr-circus creëren, mogelijk om onder zijn verantwoordelijkheden uit te komen rondom het recht om vergeten te worden.

Dat stelt Paul Nemitz, topman van de Europese Commissie (Justitie), zo bericht The Wall Street Journal. Nemitz deed zijn uitspraken tijdens een vergadering over databescherming.

Volgens hem zou Google eenvoudig aan zijn verplichtingen kunnen voldoen naar aanleiding van het vastgestelde recht om vergeten te worden, mits het hiervoor per lidstaat van de Europese Unie een juridisch bureau inhuurt.

"Maar in plaats daarvan beginnen ze met zo'n circus", waarmee Nemitz refereert naar de verschillende bijeenkomsten die Google de komende twee maanden organiseert. De eerste hiervan vond afgelopen dinsdag plaats.

Verantwoordelijkheid Google

Hierbij laat het bedrijf verschillende experts aan het woord over de kwestie, die volgens het bedrijf verschillende nieuwe problemen in het leven heeft geroepen. 

"Sommige verzoeken blijken te bestaan uit onjuiste of incomplete informatie. We moeten over het algemeen uitgaan van de informatie die we krijgen, zonder zekerheid behalve van de persoon zelf", liet Google begin augustus weten in een brief aan de Europese Unie.

Nemitz is van mening dat het in die gevallen de taak is van Google om meer informatie te verzamelen om alsnog de juiste beslissing te kunnen maken. 

Zoekresultaten verwijderen

Het recht om vergeten te worden betreft een uitspraak van het Europese Hof van Justitie eind mei. Het Europese rechtsorgaan oordeelde dat zoekmachines kunnen worden verplicht om zoekresultaten te verwijderen als deze de privacy van Europese personen schenden.

Google zou inmiddels al zo'n 120.000 verzoeken ontvangen hebben. Ook andere bedrijven die een zoekmachine aanbieden, zoals Microsoft met Bing, moeten voldoen aan desbetreffende verplichting. 

Wat houdt het recht om vergeten te worden precies in?