Populair sociaal netwerk Reddit heeft een sub-forum gesloten dat een grote rol speelde bij de verspreiding van naaktfoto’s van sterren.

Hoewel de naaktfoto’s van de sterrenhack in eerste instantie via forumsite 4Chan werden gedeeld, waren de foto’s ook snel te vinden via het populaire Reddit.

Het subforum “TheFappening” op Reddit werd kort na het originele bericht op 4Chan gemaakt en bood via links toegang tot veel van de gestolen naaktfoto’s. Reddit heeft nu besloten het subforum offline te halen.

Wetgeving

“Ondanks dat de huidige Amerikaanse wet het linken naar gestolen materiaal niet verbiedt, betreuren wij de diefstal van de afbeeldingen en willen wij de verspreiding niet goedkeuren”, licht Reddit toe.

Ondanks dat zal Reddit zijn voorwaarden niet aanpassen na de sterrenhack. Volgens de site is het vrijelijk kunnen delen en bespreken van nieuws te belangrijk. Een beperking van die rechten zou tegen de principes van de site in gaan.

Reddit zegt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de gebruiker te leggen. Normaal gesproken haalt de site voornamelijk subfora offline die linken naar materiaal waar het auteursrecht op rust.

Kwart miljard pageviews

De maker van subforum “TheFappening” reageert door te schrijven: “Als Reddit mijn subforum maandag had verwijderd, had ik dat prima gevonden. Nu hebben ze een week en meer dan een kwart miljard pageviews gewacht.”

De naaktfoto’s van bekende vrouwelijke sterren verschenen maandag 1 september online. Een anonieme hacker kreeg waarschijnlijk toegang tot onder andere Apple-opslagdienst iCloud door speciale politie-software te gebruiken.

Hoe naaktfoto’s van tientallen sterren via iCloud lekten