Apple voegt nieuwe beveiligingsmaatregelen toe aan iCloud, om het voor kwaadwillenden moeilijker te maken toegang tot accounts van de opslagdienst te krijgen.

Dat zegt Apple-ceo Tim Cook tegenover the Wall Street Journal.

Apple gaat iCloud-gebruikers in het vervolg van meer gebeurtenissen rondom hun account waarschuwen. Zo krijgen gebruikers straks een push-bericht en e-mail wanneer een iCloud-backup op een nieuw apparaat wordt geïnstalleerd.

Ook krijgen gebruikers een push-bericht wanneer hun wachtwoord wordt gewijzigd, en wanneer er voor het eerst vanaf een nieuwe locatie of apparaat op hun account wordt ingelogd. Tot nu toe kregen die gebruikers enkel een e-mail.

Daarnaast gaat Apple breder inzetten op twee-staps-verificatie. Daarbij is goedkeuring op bijvoorbeeld een iPhone nodig, wanneer de gebruiker via een browser inlogt op zijn account. Een groot deel van de iCloud-gebruikers past die functie nog niet toe, Apple gaat het gebruik de komende tijd aanmoedigen.

Bewustwording

De wijzigingen gaan over twee weken in. Volgens Cook is het echter ook noodzakelijk mensen bewuster te maken van hun online veiligheid. Apple had zijn klanten volgens de ceo beter kunnen inlichten over de gevaren van hackers, en het belang van het gebruik van sterke en veilige wachtwoorden.

"Als ik een stap terugneem, deze verschrikkelijke situatie bekijk en me afvraag wat we gedaan zouden kunnen hebben, dan is dat bewustmaking", aldus Cook. "Wij hebben de verantwoordelijkheid dat bij te spijkeren. Dat is geen technisch probleem."

De hacker die verantwoordelijk is voor de sterrenhack waardoor naaktfoto's van actrices online verschenen, maakte vermoedelijk geen misbruik van een technisch mankement, maar van de beveiligingsvragen van accounts. Antwoorden op die vragen zijn in zeker in het geval van een bekendheid te raden, waardoor kwaadwillenden toegang kunnen krijgen.

Hoe naaktfoto's van tientallen sterren via iCloud lekten

'iCloud-hacker heeft mogelijk veel meer data over sterren'