Twitter wordt in de toekomst meer privé en relevanter. Het bedrijf lijkt enigszins van het openbare en chronologische karakter van de dienst af te stappen.

Dat blijkt uit een artikel van de Wall Street Journal gebaseerd op een toespraak van Anthony Noto, de financieel directeur van Twitter.

Noto laat weten dat de zoekfunctionaliteit van Twitter te lang een ondergeschoven kindje is geweest en dat de nieuwe directeur producten, Daniel Graf, het verbeteren van de zoekfunctie een van zijn prioriteiten heeft gemaakt voor 2015.

Relevanter

Uiteindelijk wil Twitter volgens Noto dat zoekresultaten relevanter worden. Twitter heeft veel actuele informatie over actuele tweets, aldus de financieel directeur. "De hiërarchie in de zoekresultaten moet dat systeem gaan ondersteunen."

Op dit moment is het alleen mogelijk om te selecteren op toptweets en meest actuele tweets.

Ook in het overzicht van gebruikers zelf gaat het een en ander veranderen. Noto stelt dat de chronologische presentatie van tweets met de meest recente bovenaan "niet de meest relevante gebruikservaring" is.

Algoritme

"Tweets kunnen verdwijnen aan de onderkant van de feed als de gebruikers zijn app niet open heeft staan. Die content bovenaan laten zien op een bepaald moment is een manier om onze content beter te organiseren."

Een eerste stap daarnaar toe is al gezet door het tonen van tweets die andere mensen 'gefavorite' hebben. Deze tweets zijn normaal niet zichtbaar voor andere gebruikers, maar Twitter gaat ze nu tonen als een gebruiker twee keer achter elkaar zijn overzicht probeert te vernieuwen, maar er geen nieuwe tweets zijn.

Noto verzekert in zijn toespraak overigens dat de tijdlijn op Twitter niet van de een op de andere dag volledig overgenomen zal zijn door een algoritme.

Privéberichten

Naast de aanstaande veranderingen voor het overzicht van gebruikers, laat Noto weten dat er ook wordt nagedacht over het evolueren van privéberichten, ook wel direct messages genoemd.

Zo hint Noto naar groepchats waarin informatie besproken kan worden met bijvoorbeeld een sportteam die niet interessant is voor collega’s of andere vrienden. Messagingapps zijn de laatste jaren enorm in opkomst, maar Twitter heeft privéberichten al tijden op een laag pitje staan. De financieel directeur hint nu naar meer sociale direct messages.

Achtergrond: De oorsprong, kracht en toekomst van Twitter

Bekijk de beste Twitter-apps voor op uw smartphone