KPN verwacht dat er op de middellange termijn spelers van de markt voor mobiele en vaste diensten zullen verdwijnen.

Die visie wordt door de Britse bank Barclays in een rapport, waarover Tweakers.net publiceert, geciteerd. 

Het Nederlandse bedrijf schrijft dat op "middellange termijn" twee aanbieders met een vast en mobiel netwerk actief zullen zijn en in ieder geval één aanbieder die zich richt op alleen een mobiel netwerk.

KPN ziet zichzelf als een van de twee partijen met een vast en mobiel netwerk. Een woordvoerder laat in een reactie aan NU.nl weten dat het bedrijf ervan uit gaat dat er naast de drie genoemde spelers nog andere providers actief zijn in Nederland.

Momenteel hebben KPN, Vodafone, T-Mobile en in beperktere mate Tele2 een eigen mobiele netwerk in Nederland. UPC, Ziggo en KPN hebben bovendien ook een netwerk voor het bieden van vast internet en/of tv.

Overnames

Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, is momenteel bezig met de afronding van de overname van concurrent Ziggo. Het ligt voor de hand dat deze grote partij in Nederland blijft bestaan.

Volgens de visie van KPN, die volgens het bedrijf geen keiharde voorspelling is, zou die aanbieder zich dus ook gaan richten op mobiele diensten met een eigen netwerk. Een mogelijkheid is dat T-Mobile of Vodafone in Nederland wordt overgenomen.

De niet overgenomen provider zou zich vervolgens alleen blijven richten op het aanbieden van mobiele diensten over het eigen netwerk. Hoewel in het rapport de suggestie wordt gewekt dat er minder spelers actief zullen zijn op de markt, ontkent KPN die visie nu. 

Een woordvoerder laat weten dat er naast de twee gemengde spelers en de ene mobiele spelers nog partijen kunnen zijn met een mobiel netwerk die via bijvoorbeeld KPN ook vaste diensten aanbieden maar daarvoor geen eigen netwerk ehbben.

Concurrentie

Vodafone laat in een reactie aan Tweakers weten dat het weinig ziet in de visie van KPN. De provider ziet slechts een beperkte keuze voor de consument. Volgens Vodafone is de verdeling van de markt afhankelijk van toezichthouder ACM die zou moeten zorgen voor voldoende concurrentie. Tele2 en T-Mobile onthouden zich van een reactie.

In het verleden zijn diverse kleinere providers overgenomen. Zo heeft KPN veel aanbieders van glasvezel ingelijfd en gingen diverse kleinere kabelaanbieders samen verder als Ziggo.