Particulierendienst UberPop van het bedrijf Uber is in Duitsland per direct verboden. Eerder werd de dienst in Nederland al verbannen.

Dat meldt de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung dinsdagochtend. Eerder werd bericht dat Uber als geheel verboden werd, maar naar nu blijkt heeft de rechter zich alleen uitgesproken tegen UberPop.

Uber biedt via een app diverse taxidiensten aan waarbij klanten kunnen zien waar de auto zich bevindt. Het bestellen, betalen en beoordelen gaat allemaal via de app.

Chauffeurs van basisdienst hebben gewoon een licentie, maar er is ook UberPop waarvoor normale bestuurders zich kunnen aanmelden. Na een controle mogen zij dan mensen meenemen op weg naar bijvoorbeeld hun werk.

250.000 euro

Die dienst is nu verboden en per overtreding wordt een boete van 250.000 euro geriskeerd. De overige diensten waarbij chaffeurs wel een licentie hebben, zijn gewoon toegestaan. 

In bijvoorbeeld Berlijn werd ook de algemene dienst van Uber al eerder verboden. De rechter redeneerde in april dat Uber geen normale taxidienst is, maar een aanbieder van privéchauffeurs. Die moeten na elk ritje teruggaan naar hun basis en dat gebeurt bij Uber niet.

Onder vuur

In Nederland werd onlangs ook al een verbod uitgesproken tegen UberPop, maar worden lagere boetes uitgedeeld. De eerste chauffeurs die het verbod negeren hebben inmiddels een waarschuwing gekregen. Ook in andere Europese landen en in de Verenigde Staten ligt het bedrijf onder vuur na protesten van de taxibranche. 

Het bedrijf zal beroep aantekenen tegen de uitspraak van de Duitse rechtbank en stelt dat het zijn rechten met hand en tand zal verdedigen.

Uber is actief in zo'n tweehonderd steden wereldwijd waarvan vijftig in de Verenigde Staten. In Duitsland werden diensten aangeboden in Berlijn, München, Frankfurt, Hamburg en Düsseldorf. Uber wilde op korte termijn uitbreiden naar zeven andere steden. 

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app

Waarom Nederlandse taxichauffeurs niet tegen Uber protesteren