Een rechter heeft doorgang gegeven aan het bevel aan Microsoft om enkele Europese e-mails te overhandigen aan de Amerikaanse overheid.

Dit meldt Reuters. Het gaat om dezelfde rechter die eind juli bepaalde dat Microsoft wel degelijk verplicht was om desbetreffende e-mails te overhandigen aan de Verenigde Staten, ondanks een eerder beroep van het bedrijf. 

De Amerikaanse rechter, Loretta Preska, oordeelde toen dat Microsoft de e-mails nog niet meteen hoefde te verstrekken zodat het de tijd kreeg om in beroep te gaan.

De aanklagers stellen echter dat de uitspraak sowieso nog niet definitief is en dat er daarom geen juridische reden is om het bevel voor het overhandigen van de e-mails op te schorten.

Daar is Preska het mee eens. Volgens haar was de schorsing slechts een bevestiging dat de overheid het gerechtelijk bevel tijdelijk niet uitoefent. 

Hoger beroep

Volgens Microsoft is het echter al duidelijk dat het in hoger beroep zal gaan om het bevel aan te vechten. "Dit gaat simpelweg om het vinden van de juiste procedure om dat te laten gebeuren", aldus een woordvoerder.

Micosoft heeft na de uitspraak van Preska aangegeven de betreffende e-mails alsnog niet te overhandigen, en ook dit hoger beroep af te wachten. Zowel de aanklagers als Microsoft moeten voor 5 september aangeven hoe zij de zaak willen voortzetten.

De rechtszaak betreft enkele e-mails die in Ierland zijn opgeslagen die volgens de Verenigde Staten aan de overheid moeten overhandigd worden. 

Het hiervoor uitgevaardigde zoekbevel werd al in december door een rechter in New York goedgekeurd. Het is niet duidelijk wie het doelwit van het bevel is, of om welke zaak het gaat. 

Microsoft blijft vechten tegen dataverzoek VS om Europese e-mail