Firefox is begonnen met het uitrollen van advertenties op nieuwe tabbladen in de testversie van de browser. 

Firefox Nightly, de vroegste testversie van Firefox, beschikt vanaf donderdagnacht (Nederlandse tijd) over een nieuwe vorm van advertenties.

Als de gebruiker een nieuw tabblad opent, zijn normaal tegels met veel gebruikte of favoriete pagina's te zien. Tussen die tegels worden nu ook advertentietegels getoond. Als er voor de tegel is betaald staat er duidelijk 'sponsored' bij.

De tegels zijn alleen te zien op een nieuw tabblad als er nog geen website geladen is. Er zijn geen pop-ups en de gebruiker kan gewoon door browsen en de advertentietegels negeren.

De advertenties lijken voorlopig alleen op Amerikaanse gebruikers gericht te zijn. The Next Web ziet reclames voor de BBC, Wired en Booking.com, maar op de redactie van NU.nl waren nog geen advertenties te zien.

Afbeelding afkomstig van The Next Web

Verkennen

Na Firefox Nightly is er nog de iets stabielere testversie Auroro en tot slot nog Beta. Pas daarna komt de nieuwe advertentievorm in de standaardversie van de browser terecht. Het tonen van reclames in nieuwe tabbladen werd in februari al aangekondigd.

Firefox wil naar eigen zeggen mensen zo wijzen op interesse pagina's die ze nog niet kennen. Het is natuurlijk ook een verdienmodel. Naast gesponsorde resultaten zal het bedrijf echter ook populaire website tonen zoals bijvoorbeeld Facebook of Amazon, zonder dat de bedrijven daarvoor hebben betaald.