Microsoft-ceo Satya Nadella gaat in september naar China in verband met het mededingingsonderzoek van de Chinese overheid.

Dat vertelt een anonieme bron althans aan Reuters. Microsoft wil het bezoek aan China niet bevestigen of ontkennen.

Eind vorige maand maakte de Staatsadministratie voor Industrie en Commercie (SAIC), de Chinese toezichthouder voor concurrentie, bekend dat er een officieel onderzoek was gestart naar Microsoft.

Het bedrijf zou zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie en onvoldoende informatie hebben gedeeld. Ook zouden er problemen zijn met de compatibiliteit en documentverificatie van software van het bedrijf. Specifieker dan dat werden de beschuldigingen niet.

Het is niet bekend of Nadella als hij in China is ook echt met de Chinese overheid gaat spreken. De band tussen China en Microsoft is de afgelopen jaren niet hecht geweest, schrijft Reuters.

China introduceerde in 2008 een wet om monopolie tegen te gaan, maar die wordt volgens critici misbruikt tegen buitenlandse bedrijven. Bovendien worden veel onofficiële versies van Microsoft-software door Chinezen gebruikt. Voormalig ceo Steve Ballmer stelde in 2011 nog dat er meer omzet uit Nederland dan uit China komt.

Nieuwe Microsoft-ceo Satya Nadella: Visionair of veilige keus?