De Nederlandse hacker David S., die vorig jaar in de VS tot een celstraf van twaalf jaar werd veroordeeld, mag zijn straf uitzitten in Nederland.

De 24-jarige S., terug op Nederlandse bodem, wacht nog op een besluit van de Nederlandse rechter over de strafomzetting, weet Vrij Nederland. Dinsdagmiddag besloot een Nederlandse rechter dat hij in afwachting van die rechtszaak nog in voorlopige hechtenis blijft.

De Nederlandse rechter zou S. een maximumcelstraf kunnen opleggen, maar maar zijn advocaat acht dat uitgesloten in verband met de omstandigheden waaronder S. heeft vastgezeten in de VS en Roemenië. Aan de andere kant zal de rechtbank de Amerikanen niet voor het hoofd willen stoten met een te lage straf.

De Nederlandse hacker werd op 20 maart in Roemenië gearresteerd op verzoek van de FBI. 

De hacker werd in 2012 opgepakt in Roemenië en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. S. zou de gegevens van meer dan 100.000 creditcards hebben gestolen. Die informatie verkocht hij door aan criminelen. De schade bedroeg ongeveer 63 miljoen dollar (46 miljoen euro). In februari 2013 werd hij veroordeeld tot 12 jaar cel. 

In maart 2013 vroeg de hacker minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) om uitlevering naar Nederland. Hij zou toen al maanden in een isoleercel zit en vier zelfmoordpogingen hebben gedaan.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden