Google heeft een 64-bit versie van Chrome voor Windows uitgebracht. Het gaat om de eerste stabiele versie, die door iedereen veilig gebruikt kan worden.

Google bracht in juli al een 64-bit testversie van Chrome voor Windows 7 en 8 uit. Nu is de browser ook voor alle reguliere Windows-gebruikers zowel in 32-bit als 64-bit versie beschikbaar.

De 64-bit versie is volgens Google bij het bekijken van video en andere media beduidend sneller dan de 32-bit versie. Zo gaat het decoderen van hd-video op Youtube in de 64-bit versie 15 procent efficiënter dan in de 32-bit versie.

Ook zou de 64-bit versie van Chrome bij het laden van doorsnee websites twee keer stabieler zijn dan de 32-bit versie. Dat maakt dat de browser de helft minder vaak zou crashen of vastlopen. Bovendien zou de 64-bit versie veiliger zijn dan de 32-bit variant.

Niet automatisch

Windows-gebruikers moeten de 64-bit versie van Chrome nog wel handmatig downloaden. Hun huidige 32-bit versie blijft vooralsnog 32-bit, maar ontvangt wel als gewoonlijk automatisch een update naar de nieuwste versie.

De voordelen ten opzichte van de 32-bit versie van de browser komen omdat de 64-bit versie gebruik maakt van de voordelen van de 64-bit processors die veel computers tegenwoordig hebben.

Het verschijnen van de 64-bit versie van Chrome valt samen met het verschijnen van versie 37 van de browser. Die biedt kleine verbeteringen, zoals een betere tekstweergave op Windows. Daarnaast is het opslaan van wachtwoorden binnen de browser overzichtelijker gemaakt.

64-bit: hoe werkt het en wat heb je er aan?